Välkommen till svenskreumatologi.se
Dessa sidor är till för Svensk Reumatologi Förenings medlemmar och riktar sig endast till hälso- och sjukvårdspersonal
Dessa sidor är till för Svensk Reumatologi Förenings medlemmar och riktar sig endast till hälso- och sjukvårdspersonal
Svensk Reumatologisk Förening (SRF) bildades i april 1946 och är professionsförening och vetenskapliga sammanslutningen av Sveriges reumatologspecialister och läkare under reumatologi-specialistutbildning
Föreningens ändamål är att främja reumatologins utveckling och praktiska tillämpning. SRF utgör Svenska Läkaresällskapets (SLS) sektion för reumatologi och är även specialitetsförening inom Sveriges Läkarförbund (SLF) Antalet medlemmar i SRF uppgick i september 2021 till 633 medlemmar, varav 447 ordinarie medlemmar, 77 associerade medlemmar och 109 pensionärsmedlemmar.
SRF:s styrelse arbetar med att utveckla och upprätthålla en god fortbildning för specialister i reumatologi. Som en del i detta arbete har alla regioner sedan flera år nu en fortbildningskoordinator och även ett återkommande upplägg för fortbildningsdagar för specialistläkare.
Läs mer om fortbildning
SRF anordnar under året ett stort antal möten för medlemmarna, bland de största Registerdagen & Riktlinjedagen, Reumadagarna, Utvecklingsdagen, Post ACR och medverkan i Almedalen.
Läs mer om möten & aktiviter
1995 tog SRF initiativ till bildandet av ett svenskt nationellt kvalitetsregister för uppföljning av patienter med RA. Idag följs patienter med många olika reumatologiska diagnoser i svensk reumatologis kvalitetsregister, SRQ. Registerrådet (RR) bildades av SRF:s styrelse 2012. Syftet med RR är förutom att bedöma och rekommendera beslut om datauttag från SRQ, även att vara kontaktpunkt för svensk reumatologis registerforskningsfrågor.
Läs mer om registerråd
Föreningen har olika arbetsgrupper, nätverk, intressegrupper och studiegrupper som arbetar för utveckling av reumatologin i Sverige. Grupperna arbetar mer eller mindre aktivt under olika tidsperioder. Information om ordförande och representanter till samtliga grupper och nätverk finns på hemsidan.
Läs mer om våra grupper
Ett nätverk inom SRF är löst sammansatt, och kräver ingen säkerställd regional representativitet. SRF har två nätverk: Reumatologseniorerna och nationellt nätverk för giktforskning.
Läs mer on våra nätverk
I processen inför Riktlinjedagen har arbetsgrupperna tagit fram förslag till uppdateringar som utsedda granskningsgrupper från professorskollegiet fått möjlighet att kommentera och gett feedback tillbaka till arbetsgrupperna. Efter Riktlinjedagen i januari görs eventuellt ytterligare omarbetningar innan riktlinjerna slutgiltigt fastställs i SRF:s styrelse vid ett möte i början av mars.
Våra riktlinjer och rekommendationer
ReumaBulletinen är SRF:s regelbundet utgivna tidskrift med SRF:s ordförande, Cecilia Carlens, som ansvarig utgivare. Tidningens mål är att vara en utåtriktad och professionell tidskrift som stimulerar ett mer aktivt arbete inom föreningen. Den ska dessutom spegla SRF:s viktigaste frågor.
Läs mer om ReumaBulletinen
Målet med SRF:s webbplats (svenskreumatologi.se) är att på ett aktuellt och lättillgängligt sätt presentera reumatologin i Sverige utifrån föreningens perspektiv. Webbplatsen innehåller information för medlemmar, såsom kalendarium, mötesprotokoll och stipendieutlysningar, men även behandlingsriktlinjer, avhandlingar och digital version av ReumaBulletinen.
SRF tar varje år emot ett flertal remisser, de flesta vidarebefordrade från Svenska Läkaresällskapet och Sveriges läkarförbund, men ibland även direkt från Socialdepartementet, Socialstyrelsen och andra myndigheter och specialistföreningar. Det rör sig oftast om betänkanden från offentliga utredningar som föreningen får för bedömning och eventuellt remissvar med synpunkter. Vi tar också initiativ till egna inlagor i samråd med NPO reumatologi. SRF väljer ut de remisser som har betydelse för föreningens verksamhet och mål och där vårt perspektiv kan ha betydelse.
Ta del av SRF remissvar
Ido Leden har sedan 1970-talet skrivit – och uppmuntrat andra att skriva – medicinhistoriska artiklar med reumatologisk inriktning. SRF har nu låtit ställa samman en rad av hans alster i den omfattande boken ”Reumatologins rötter. Bidrag från Historia med Ido”. Boken är en given och nödvändig läsning för alla reumatologer, unga lika väl som gamla.
Ladda ner boken