Skönlitteratur & Dokumentärer

Kanon komponerad hösten 2011

Ajvide Lindqvist, John. Hanteringen av odöda (2006). Nyligen avlidna vaknar till liv och svenska myndigheter står handfallna inför företeelse där lagar och regler helt saknas.

Berggren, Henrik. Underbara dagar framför oss. En biografi över Olof Palme (2010). Inte bara välskrivet om omdiskuterad politisk ledare utan också spännande belysning av svensk inrikespolitik under en stor del av 1900-talet.

Berglund, Tobias och Sennerteg, Niclas.  Svenska koncentrationsläger i tredje rikets skugga (2008). Habeas Corpus, dvs. principen om en individs rätt att få ett frihetsberövande eller fängslande prövat i domstol, åsidosattes/överträddes ofta under andra världskriget.

Bulgakov, Michail. Mästaren och Margarita samt En ung läkares anteckningar (på svenska 1971). Varför är det onda en förutsättning för det goda?

Dostojevskij, Fjodor. Brott och straff (1866). ”Brott och straff har kallats världens mest berömda roman. Den är också en av världens mest lästa böcker. Den kom ut 1866 och alltsedan dess har hundratals miljoner läsare följt den fattige studenten och mördaren Raskolnikov på hans febervandring genom St Petersburg.”

Enquist, Per Olof. Boken om Blanche & Marie (2004, analys i Bernhardssons bok, ref 3). Marie = Marie Curie och Blanche är henens assistent, men också före detta ”favoritpatient” till Charcot vid hans ryktbara publika föreläsningar på sjukhuset Salpetrière i Paris.

Ernestam, Maria. Alltid hos dig (2008). Bibelns Lea & Rakel i svensk 1900-tals tappning.

Flaubert, Gustave. Madame Bovary (1857). M B har ansetts vara den första naturalistiska romanen. Emma (MB) väver en väv av lögner & skuld som till slut kväver henne (självmord med hjälp av arsenik).

Ekman, Kerstin. Mordets praktik (2009). Jagroman berättad av läkare (doktor Revinge) som, för att hjälpa/skipa rättvisa, mördar i skydd av sin läkarrock. Dr Revinge har vid ett tillfälle träffat Hjalmar Söderberg och när Dr Glas går i tryck 1905 tror han sig ha varit inspiration och förebild till huvudpersonen i denna bok.

Fogelström, Per Anders. Den så kallade Stadsserien, som finns med på världsbibliotekets lista, består av fem olika böcker. Serien börjar med Dina drömmar stad (1960) som skildrar 1860-talets Stockholm och slutar 100 år senare med Stad i världen (1968).

Frostegård, Johan. Älgarnas vinter (1994). Originell berättelse om nytänkare i 1700-talets Sverige som försöker tämja älgar.

Hamsun, Knut. Markens gröda (1917). Bokens tema påminner om Mobergs Utvandrarna, men här är det norska nybyggare som bryter ny mark i hemlandets ödemark.

Hanski, Eino. Onda själar (1981). Huvudpersonen, fd rysk krigshjälte från andra världskriget, som efter hemförlovningen får uppleva att åsikter som hyllades under det pågående kriget inte längre är giltiga. Nu anses dessa regimkritiska och han interneras/passiviseras på mentalsjukhus någonstans i Sibirien.

Heberlein, Ann. Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva (2010). Utlämnande berättelse om hur det är att leva med bipolär sjukdom.

Hirdman, Yvonne. Den röda grevinnan. En europeisk historia (2010). Både spännande kvinnoöde (om författarinnans mor) och tänkvärd beskrivning av Europas historia, framförallt mellankrigstiden med sina stora och dramatiska omvälvningar.

Henschen, Helena. Hon älskade (2008). Fascinerande berättelse om Signe Thiel, författarinnans farmor, och hennes förälskelse i den tyske hjärnforskaren Oskar Vogt.

Jersild, Per Christian. Babels hus (1978), Fem hjärtan i en tändsticksask(1989) m. fl.

Johansson, Elsie. Berättelsen om Nancy. Trilogi: Glasfåglarna (1996), Mosippan (1998), Nancy (2001). ”Underbara, oskuldsfulla och ändå tuffa Nancy berättar om sin barndom och ungdom någonstans i Sverige under andra världskriget. Hon kommer från enkla förhållanden, men vill ändå bli något, göra något annorlunda med sitt liv. Hennes starka band till sin mamma sätter dock lite käppar i hjulet för henne.”

Kertész, Imre. Mannen utan öde (1975). ”Kertész satt själv i koncentrationsläger men boken är inte självbiografisk, även om den är ett exempel på hur hans egna upplevelser har präglat hans författarskap.”

Larsmo Ola. Jag vill inte tjäna (2009). ”Flaskors klirr och gatlyktors förunderliga ljus skapar en känsla av 1880-talets Uppsala, där historien om den statligt kontrollerade prostitutionen väcker tankar om vilka som utnyttjas i dagens samhälle.”

Linderborg, Åsa. Mig äger ingen (2007). ”Det vimlar av tragiska fäder i litteraturen: självutgivande och kärleksfulla, men också druckna, patetiska och hopplöst tafatta i sin oförmåga att ge uttryck för sin kärlek. I litteraturen som i livet, med andra ord. Åsa Linderborg ger nu sitt bidrag till de sorgliga fädernas pantheon med denna bok, en gripande minnesbok om hennes far.”

Maupassant, Guy de. Fettpärlan (Boule de suif) m.fl. noveller (1880). Maupassant har ansetts som en av novellkonstens stora mästare. Fettpärlan ingår i hans debutverk. Det är en pregnant skildring av olika personligheter i ett resesällskap på väg under fransk-tyska kriget. Berättelsen väcker frågor om medmänsklighet och vem som skall anses moraliskt förkastlig respektiver god.

Munthe, Axel. Boken om San Michele (1929). Klassisk skildring av ett läkarliv, bl.a. som drottning Victorias livmedikus.

Oates, Joyce Carol. Dödgrävarens dotter (2008), Älskade syster (2009) m.fl. ”Dödgrävarens dotter är tillägnad Joyce Carol Oates farmor och denna storslagna, djupt gripande episka roman om en utsatt kvinnas sökande efter en ny identitet och hennes kamp för ett bättre liv bygger delvis på farmoderns dramatiska levnadsöde.” ”Älskade syster bygger på en verklig händelse från 1996, då en sexårig skönhetsprinsessa hittades mördad i familjens hus, en familj som misstänktes för dådet även om det aldrig klarades upp. Man kan med fog hävda att flickan redan i livet var ett offer för snedvridna familjeambitioner och en sjuklig skönhetskult.”

Ohlsson, Bengt. Gregorius (2004). ”I sin roman Doktor Glas från 1905 presenterade Hjalmar Söderberg en av den svenska litteraturens mest avskyvärda gestalter. Pastor Gregorius beskrivs som liderlig, hycklande och inskränkt. När doktor Glas mot slutet av romanen berövar honom livet framstår det närmast som en välgärning.” Här får vi möta en helt annan pastor.

Paulrud, Anders. Fjärilen i min hjärna (2008, analys i Bernhardssons bok, ref 3). ”Det är en besynnerlig tid vi lever i, vi vördar de döda mer än någonsin, men vi skyr de döende. Anders Paulrud är inne på det i sin sista bok, den postuma romanen Fjärilen i min hjärna som nu utges. Vi smusslar undan den privata döden (läs döendet) på institutioner, menar han.”

Pleijel, Agneta. Drottningens chirurg (2006), Kungens komediant (2007), Syster och bror (2009). Dokumentär trilogi som skildrar skiftande och spännande livsöden i 1700- och 1800-talets Sverige. Tillika medicinhistoriskt allmänbildande.

Sacks, Oliver. Den enarmade pianisten (2009). Alla vet vi att hjärnan är ett förunderligt, månfacetterat organ. Här ges många otroliga exempel.

Simenon, Georges. Klockorna i Bicetre (1963). Deckarförfattaren lämnar här sin genre och berättar inlevelsefullt om en strokedrabbad man, afatisk, men impressivt intakt, vilket omvärld och vårdare inte anar eller inser. Skräckskildring av annorlunda slag.

Söderberg, Hjalmar. Doktor Glas (1905). Se under Ohlsson Bengt ovan.

Thorwall, Kerstin. När man skjuter arbetare (1993).”Boken är ett vackert och dramatiskt porträtt av författarens föräldrar: Den blyga arbetarklasskvinnan Hilma som möter den passionerade och karismatiske adjunkten Sigfrid från en ”fin familj”. Hon blir förälskad och inser först efter bröllopet att hon gift sig med en psykiskt sjuk man. Sigfrids familj är medvetna om hans bipolära sjukdom men håller den hemlig för bruden.”

Tjechov, Anton. Damen med hunden (1899) och andra noveller. ”Under en vistelse på Jalta skrev Tjechov en av sina mest berömda berättelser, Damen med hunden som beskriver vad som först verkar vara en flyktig förbindelse i Jalta mellan en gift kvinna och en gift man. Ingen av dem förväntar sig att mötet ska få bestående konsekvenser, men de dras allt starkare till varandra och riskerar sina familjeliv för att fortsätta träffas.”

Trotzig, Birgitta. Dykungens dotter (1985). ”Bland Trotzigs böcker märks romanen Dykungens dotter, där hon har tagit titel och motiv från H.C. Andersen. Boken handlar om det oönskade barnet som är både en ljusgestalt och dyvarelse och om hennes och moderns livslånga lidandehistoria.”

Tunström, Göran. Juloratoriet (1996). ”Berättelsen tar sin början när man återigen samlas i Sunne för att uppföra Bachs jublande Juloratorium och därifrån vidgar den sig till att omfatta tre generationer och Värmlands geografiska motpol, Nya Zeeland. Men genom hela romanen löper Sidner Nordenssons sökande efter en balans mellan sorgens ofrånkomlighet och kärlekens livsbejakande kraft.”

Verghese, Abraham. Skära för sten (2009). ”Budskapet i läkaren Abraham Vergheses debut är försoning och känslomässig läkning. Det är en engagerande och lärorik roman som sprudlar av berättarglädje.”

Wijkmark, Carl-Henning. Jägarna på Karin Hall (1972). ”Året är 1936 och Hitler och Goebbels jättelika propagandaspektakel Berlinolympiaden går av stapeln. Samtidigt arrangerar Göring sin årliga jaktfest på slottet Karinhall strax utanför huvudstaden.” Bok om maktfullkomlighet & maktmissbruk.

Wijkmark, Carl-Henning. Stundande natten (2007, analys i Bernhardssons bok, ref 3). ”Stundande natten är en berättelse om livets slutskede och en meditation över de yttersta frågorna.” ”Den handlar om en man, en gammal skådespelare vid namn Hasse, som ligger nerbäddad i den svenska terminalvården, eller rättare sagt, den består av hans ömsom klara, ömsom sönderfallande tankar.”
Upptecknare Ido Leden oktober 2011